V současné době, koncem roku až do časného jara
se provádí takzvaný zimní řez ovocných stromů.
Práce spočívá v připravení stromů na sezónu. Průklest nadbytečných, nemocných a nevhodně rostoucích větví. Léčba poškozených dřevin, ochrana před škůdci a tvorba koruny pro doplnění plodonosných větví na budoucí léta. Také prodloužení věku samotných rostlin a jejich plodnosti.
Zimní řez v praxi
Pro práci budete potřebovat: pilku a kvalitní nůžky. V případě větších stromů žebřík nebo štafle.
Před samotným řezem je dobré se na strom podívat a udělat si představu o tom, které větve je třeba odříznout, zakrátit a jaký bude výsledek po operaci. Obecně platí pravidlo, které říká: řežeme větve přestárlé, nemocné a nevhodné pro stavbu koruny. Pro první dva případy není co dodat. Větve nevhodné pro stavbu koruny? Tak s těmi je to složitější. Povětšinou se jedná o větve rostoucí do středu koruny, křížící se s jinými větvemi a poškozují je, nebo brání přístupu slunce do koruny a tím dochází k neoslunění plodů, což není žádoucí pro jejich dobré zrání. Správně ořezaný strom vypadá po estetické stránce pěkně a zároveň splňuje podmínky pro dobrou funkci, zdraví stromu a vyzrávání plodů. Pamatujte, že jakou péči věnujete v zimním období řezu, takové výsledky budete mít na konci léta při sklizni plodů. Zimní řez je důležitý zásah při péči o dobrou kondici stromu.