Zimní řez ovocných stromů

 V současné době, koncem roku až do časného jara

 se provádí takzvaný zimní řez ovocných stromů.

 Práce spočívá v připravení stromů na sezónu. Průklest nadbytečných,    nemocných a nevhodně rostoucích větví.  Léčba poškozených dřevin, ochrana před škůdci a tvorba koruny pro doplnění plodonosných větví na budoucí léta. Také prodloužení věku samotných rostlin a jejich plodnosti.

Zimní řez v praxi

Pro práci budete potřebovat: pilku a kvalitní nůžky. V případě větších stromů žebřík nebo štafle.

Před samotným řezem je třeba se dobře rozmyslet jaké větve odstraníte a co je cílem řezu.

Alternativní text obrázku, např. „Moje babička v kuchyni“

Před samotným řezem je dobré
se na strom podívat a udělat si
představu o tom, které větve je
třeba odříznout, zakrátit a jaký bude
výsledek po operaci.
 
Obecně platí pravidlo, které říká: řežeme větve přestárlé, nemocné a nevhodné pro stavbu koruny. Pro první dva případy není co dodat. Větve nevhodné pro stavbu koruny? Tak s těmi je to složitější.
Povětšinou se jedná o větve rostoucí do středu koruny, křížící se s jinými větvemi a poškozují je, nebo brání přístupu slunce do koruny a tím dochází k neoslunění plodů, což není žádoucí pro jejich dobré zrání.
Správně ořezaný strom vypadá po estetické stránce pěkně a zároveň splňuje podmínky pro dobrou funkci, zdraví stromu a vyzrávání plodů.
Pamatujte, že jakou péči věnujete v zimním období řezu, takové výsledky budete mít na konci léta při sklizni plodů.
Zimní řez je důležitý zásah při péči o dobrou kondici stromu.
 
 
 
 
 
 

Napsat komentář