Uskladnění ovoce

Množí se dotazy na správné uskladnění ovoce.

Podívejme se tedy na to, jak by takové správné uskladnění mělo proběhnout.

Skladování plodů naší celoroční práce se dá rozdělit na několik základních skupin.

V prvé řadě skladujeme ovoce z prvních sklizní. Jahody, maliny, višně, třešně a jiné drobné ovoce. Asi všichni víme, že toto ovoce nejlépe uskladníme buďto krátkodobě v lednici ( v řádu několika dní). Dále můžeme zavařovat, mrazit, sušit, nakládat. Jiná možnost dlouhého uchování drobného ovce bohužel není.

Ovoce typu letní jablka, hrušky a podobně , sklizené jako první, nejsou primárně, už díky určení odrůdou, vhodné na dlouhodobé skladování. Takže toto ovoce konzumujeme jako první a skladujeme ho jen krátkodobě. Tyto odrůdy se povětšinou hodí také na moštování, zapékání do štrúdlů a podobně.

Nyní se dostáváme ke skladování ovoce, které je pro tento účel přímo určeno. Jsou to všechny zimní odrůdy jablek, hrušní a dalších výpěstků, které sklízíme co nejpozději. Některé po prvních mrazech, některé dříve. Platí však, že tyto odrůdy vydrží podle kvality skladování klidně i jeden rok od sklizně. Ve velkoskladech se ovoce uchovává v atmosféře bez kyslíku, například v dusíku a podobně. My takové možnosti nemáme a mnohdy ani nechceme. Proto musíme hledat možnosti u našich předků.

Nejsnazší je mít sklep, ve kterém je snadno udržitelná konstantní teplota. Nejlépe kolem 0 až 4 stupňů. Je dobré mít sklep vyčleněný pouze na ovoce a zeleninu. Neskladovat například u zásob benzínu do sekačky, barev a různých těkavých látek.  Je dobré před uskladněním vydezinfikovat sklep, například vápenným mlékem, jednou za čas je také dobré vykouřit sklep sirným knotem.

Pokud nebude sklep větraný, nevadí. Ovoce si samo vytváří něco jako svou vlastní atmosféru, která mu prospívá.

Ovoce skládáme opatrně do bedniček, nejlépe v jedné až dvou vrstvách, aby se neotlačilo. Průběžně probíráme a nikdy nenecháváme v bedýnkách kusy, které se začínají kazit, hnít a podobně. Naše babičky vždy braly a nosily na stůl z bedýnek to nejhorší ovoce. Nebylo to pěkné, ale bylo to moudré.